Dagelijks leven & eten

Comfortfood in de winter

Na een flinke verkoudheid die maar bleek plakken bij mij, begint de energie weer meer terug te komen. Ik moest ook erg wennen aan de kou en nattigheid, maar gelukkig hebben we ook een paar mooie dagen tussendoor gehad met zelfs een zonnetje ☀ wat me goed heeft gedaan 😊. Lekker naar buiten en een flinke wandeling 🚶‍♀️maken rond de Toolenburgerplas. Dan voel ik me wel bevoorrecht dat in mijn buurt te hebben.

Je lichaam wil opwarmen en vraagt automatisch om meer eten

Die kou zorgt er nu ook voor dat mijn lijf om meer energie vraagt. Dat is niet zo gek, want als we in een koude omgeving zijn, daalt de temperatuur van ons lichaam ook, wat niet prettig aanvoelt. Je lichaam wil opwarmen en vraagt automatisch om meer eten. Door te eten komt er direct warmte vrij, wat ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Normaal heb ik geen moeite om lekkere tussendoortjes te laten staan en kan ik makkelijk het schap met snoep in de supermarkt voorbijlopen. Nu in de winter merk ik dat de hang naar wat comfortfood er wel is 🥰 In deze periode is het voor veel meer mensen extra moeilijk de heerlijke lekkernijen in de winkel links te laten liggen.

Natuurlijk kan een heerlijke versnapering op zijn tijd geen kwaad. En zeker op Sinterklaasavond🎁, wanneer al die heerlijke pepernoten op tafel staan, moet je jezelf niet ontzeggen om daar wat van te snoepen. Maar wanneer het een gewoonte voor je is in de avond in de snoepkast te duiken en je maar niet kunt stoppen met snoepen, dan wordt het een ander verhaal. Naast dat je waarschijnlijk wat extra kilo’s kado krijgt, zorgt het er ook voor dat je je moe en futloos gaat voelen.

Comfortfood kost je ook energie

Zit je in de overgang dan kan al dat extra comfortfood (suikers) zorgen voor meer opvliegers omdat je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Je hebt het dan wel lekker warm in deze koude tijd 😉 maar ik verzeker je dat je dat niet zo zult ervaren. Want na een opvlieger kun je het ook weer snel koud krijgen, omdat je lichaam de warmte moet afvoeren. Daarnaast kost het je extra veel energie wanneer je meerdere keren op een dag een opvlieger hebt.

Ook je slaap 😴kan eronder leiden wanneer je nog laat in de avond snackt. Dit komt omdat je hersenen en lichaam dan nog actief zijn met het verwerken van de voedingsstoffen. Het kan dan lastig zijn om in slaap te vallen, of je wordt vaker wakker in de nacht. Vooral koolhydraatrijke, vette en zoute snacks kun je beter mijden vlak voordat je gaat slapen. Als je nog trek hebt in de avond, zorg dan dat je een koolhydraatarme snack neemt, bijvoorbeeld een klein bakje yoghurt (eiwitten) of een handje ongezouten noten (vetten).

Zorg voor vullende hoofdmaaltijden

Wil je af van de constante drang naar snacks? Zorg dan dat je hoofdmaaltijden goed vullend voor je zijn. Een goede hoofdmaaltijd bevat veel groente 🥒🥕 of fruit 🍏🍐; vezels in de vorm van granen, peulvruchten of aardappelen 🥔; eiwitten zoals vlees, vis, ei 🥚 of kaas 🧀 en volwaardige vetten. Ga niet voor magere producten, dit zorgt er vaak voor dat je na een uur weer trek krijgt en juist grijpt naar ‘ongezonde’ snacks.

Vind je het lastig je snoeppatroon te doorbreken, maar wil je hier wel korte metten mee maken? Volg me dan op het gezonde pad. Neem vrijblijvend contact met mij op en samen kijken we wat jou kan helpen om jouw drang naar snoepen te stillen!

Dit vind je misschien ook leuk