Dagelijks leven & eten

Frisdrank versus water

Wat is jouw favoriete dorstlesser? Drink je graag cola, sinas of seven-up, ben je een echte theeleut of heb jij jezelf al aangeleerd meer water te drinken op een dag omdat je hebt gehoord dat het beter voor je is?

Hoe zit dat dan precies?

Ons lichaam bestaat voor 60% uit water. Wij hebben water nodig voor onze lichaamscellen en voor het afvoeren van afvalstoffen. Het is de belangrijkste bouwstof van ons lichaam. We kunnen niet zonder water. Het lichaam geeft zelf een alarmsignaal als het vocht verliest: je krijgt dan een dorstgevoel. Hoe lest je die dorst dan?….. Met water! 💦

🥤Natuurlijk bevat frisdrank ook water, het is het voornaamste ingrediënt van het product. Voor de smaak wordt er veel suiker en zoetstoffen aan toegevoegd. Een glas (250 ml) cola bevat meer dan 26 gram suiker. Dit zijn 6,5 suikerklontjes. Bij 2 glazen cola op een dag zit je al aan de maximaal geadviseerde vrije suikers per dag van 50 gram.

Vrije suikers zijn suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd aan een product, hiermee bedoelen we dus niet de natuurlijke suikers die in groenten, fruit en zuivel zitten.

Zo’n suikerrijk drankje is natuurlijk heel lekker. Maar wat doet het met je lichaam?…

🥤De suikers uit jouw glas cola worden direct in je bloed opgenomen waardoor je bloedsuikerspiegel heel snel stijgt. Als reactie hierop gaat je lichaam insuline aanmaken om je bloedsuikerspiegel te laten dalen. Doordat het suikergehalte in je lichaam hoog is, krijgt het lichaam het seintje veel insuline aan te maken. Gevolg is dat het suikergehalte in je bloed daalt onder het normale niveau waardoor je een dip (hongergevoel) krijgt. Je lichaam vraagt opnieuw om snelle energie (suiker). Je neemt nog een glas cola en daar past ook wel wat lekkers in de vorm van een calorierijke snack bij 🍰. Je valt van de ene hongerdip in de andere. Je lichaam maakt continu insuline aan, wat je enorm veel energie kost.

Herken je dit?…En kan je wel wat meer energie gebruiken?….Start dan met het afbouwen van frisdrank en geef je lichaam wat het echt nodig heeft…. water!!!!

Natuurlijk hoef je frisdrank niet helemaal uit te bannen. Geniet ervan, maar met mate. Voor echte dorstlessing is water je beste keuze!

Ben je momenteel aan het letten op je lijn en heb je je frisdrankkeuze vervangen door een light variant?

Light frisdrank geeft je inderdaad minder tot geen calorieën. Dit komt omdat de suikers uit het product zijn gehaald.

Maar is je weleens opgevallen dat de light variant vaak nog zoeter smaakt dan de originele suikerrijke frisdrank? Dit komt omdat er kunstmatige zoetstoffen aan toegevoegd zijn die een sterkere zoetkracht hebben dan suiker. De zoetstoffen, de zgn. E-nummers, die toegevoegd worden, zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. Wanneer een toegevoegde stof een E-nummer heeft, betekent dit dat deze goedgekeurd is en als veilig beschouwd kan worden.

Maar ondanks dat een zoetstof geen suiker is, krijgt je wel zoetigheid binnen. De sterke zoetkracht zorgt ervoor dat je hongergevoel wordt vergroot en werkt snacken in de hand. Waardoor je alsnog extra calorieën binnenkrijgt. Ook psychische factoren werken hierin mee. Je denkt ‘och, mijn cola light bevat geen calorieën, dus ik kan nog wel een extra snack nemen’.

Dus pas op met het effect van light dranken. Wanneer je je gewoonte tot frisdrank drinken wilt veranderen, kies dan voor een suikervrije drank in de vorm van water, thee of koffie (zonder suiker 😉). Dat zal je veel meer helpen om af te vallen en je drang naar zoet verminderen.

En op zijn tijd kun je natuurlijk zeker genieten van een glaasje frisdrank. Geniet dan echt en kies voor de original en niet de light variant.

Dit vind je misschien ook leuk