Jouw geluk

Nieuwe gewoontes aanleren

Ken je dat? Dat je jezelf voorneemt om gezondere keuzes te maken omdat je je fitter en energieker wilt voelen, maar dat het moment steeds niet uitkomt. Je wilt het pad wel bewandelen maar je weet niet hoe, waar moet je beginnen? Je twijfelt. Is deze weg wel de juiste? Waar brengt dit pad me? Zijn er obstakels op de weg? Is het mogelijk dat ik ‘struikel’ onderweg? Of vlieg ik fluitend over het pad heen zonder haperingen en land ik op de voor mij juiste plek?
 
Een nieuwe weg bewandelen is lastig. Belangrijk is dat je een doel voor ogen hebt en je goed weet waar je naartoe wilt. Je hersenen zijn gewend aan de weg die je altijd hebt bewandeld, het is een ingesleten patroon/paadje geworden. Nieuwe gewoontes aanleren is voor je hersenen niet fijn, want dat kost energie. De hersenen zijn erop ingesteld om zo min mogelijk energie te verspillen, daarom is het zo moeilijk om je nieuwe voornemen ook daadwerkelijk op te pakken en uit te voeren. Het is dus ook logisch dat je aan het begin van je weg naar verandering twijfelt, het uitstelt, weer opnieuw probeert of alsnog denkt: ‘laat maar, het gaat me toch niet lukken.’.
 
Het kost tijd om nieuwe gewoontes aan te leren. Je hersenen moeten een nieuw paadje aanmaken. Wanneer je een nieuwe gewoonte vaak genoeg herhaalt, zal dit paadje steeds dieper en duidelijker worden en zal de hersenen dit als veilig beschouwen. Vooral wanneer je voelt dat de nieuwe gewoonte je lijf goed doet, vertaalt de hersenen dit als veilig en goed. Het zal de nieuwe gewoonte vaker gaan herhalen en het oude paadje meer verlaten. Maar dit gaat altijd met vallen en opstaan. Je hersenen zullen je keer op keer willen overtuigen om in je oude patroon te blijven zitten, omdat dat bekend en veilig voelt.
 
Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Geef niet op als je terugvalt. Geef een terugval wel ruimte, het hoort erbij. Maar blijf er niet te lang in hangen. Pak de draad weer op en houd je doel voor ogen. Dat helpt je om keer op keer de handschoen weer op te pakken. Hoe vaker je dat doet, hoe meer je hersenen de nieuwe gewoonte zal gaan accepteren en je steeds minder terugvallen zal hebben. Je hersenen wordt bekend met het nieuwe pad en zal je steeds meer aanmoedigen op dit pad te blijven omdat het je lijf goed doet! 😊
 
Welke nieuwe gewoonte wil jij aanleren?
 

Dit vind je misschien ook leuk