Dagelijks leven & eten

Proosten op het nieuwe jaar!

Januari, de eerste maand van een nieuw jaar! Een mooie nieuwe start! Een maand waarin veel nieuwjaarsborrels worden georganiseerd om met elkaar te proosten 🥂op een nieuw begin en elkaar geluk en voorspoed ✨ te wensen. Maar het is ook de meest moeilijke maand van het jaar als je een goed voornemen hebt uitgesproken en je daaraan wilt houden. Zo zijn deze maand ook weer heel wat mensen gestart met ‘Dry January’, een alcoholpauze van een maand. Wij hebben daar eerder ook aan meegedaan. Mijn alcoholinname is sowieso nihil, maar het is goed om hier meer bewust van te zijn dit echt als uitzondering te nemen en heel bewust die maand er niet mee bezig te zijn.

Wat mij opviel afgelopen week is dat in de maand dat er veel mensen een alcoholpauze hebben ingelast er best veel uitlokkingen zijn die de deelnemers aan ‘Dry January’ nou niet echt helpen om dat drankje te laten staan:

📺 Zo zag ik vorige week zondag het programma ‘Casa Di Beau, winterspecial’ waarin Gordon, Maurice Steijn en Ruben Nicolai te gast waren bij Beau van Erven Dorens in het mooie Italië. De alcoholische dranken vloeiden rijkelijk en dat terwijl Gordon zelfs in het verleden in een afkickkliniek heeft gezeten omdat hij een probleem had met alcohol. Begrijp me niet verkeerd, ik heb genoten van het kijken naar dit programma, het luisteren naar de verhalen en heerlijk gelachen om de nodige humor die erin voorkwam. Maar ik besefte me dat er een beeld wordt geschetst dat een alcoholische drank erbij hoort wanneer je proost op het leven en elkaar het beste wenst. Dit gebeurde in dit programma herhaaldelijk!

🥂Als ondernemer heb ik de afgelopen weken een enkele nieuwjaarsreceptie van netwerkgroepen mogen bijwonen en er staan nog een paar nieuwjaarsrecepties in deze maand gepland. Fijn om met elkaar het nieuwe jaar in te luiden en te proosten op geluk en voorspoed. Ook zullen veel bedrijven voor hun medewerkers nieuwjaarsborrels georganiseerd hebben in de maand januari. Gebruikelijk is om met elkaar dan te toosten op het nieuwe jaar! En nog gebruikelijker is dat te doen met champagne 🍾. Begrijp me ook hier niet verkeerd, ik houd best op zijn tijd van een glas champagne of een glas wijn. Maar voor iemand die het lastig vindt alcohol te laten staan en echt een maand wil stoppen hiermee, wordt het heel moeilijk gemaakt, doordat dit constant wordt aangeboden.

Alcohol is sinds de oudheid al verbonden met feestelijkheden en tradities

Waarom is het proosten op een gelukkig en voorspoedig leven zo verankerd met alcohol? Dit blijkt al ver terug te gaan in de geschiedenis, waarbij alcohol sterk werd verbonden met feestelijkheden en tradities. Ook dit zit dus diep verankerd in de mens. We wensen elkaar veel gezondheid, maar zo’n drankje is verre van gezond voor je.
Natuurlijk kan een enkel alcoholisch drankje op zijn tijd geen kwaad. Maar niet voor niets beveelt de Gezondheidsraad aan:
Drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit komt omdat het steeds meer duidelijk wordt dat alcohol wel degelijk schade aan het lichaam kan toebrengen.

Aan het begin van dit mooie nieuwe jaar is het zeker niet mijn bedoeling te betuttelen of je ervan te overtuigen alcohol helemaal te laten staan. Wel wil ik je bewuster maken van wat alcohol met je lijf doet. 

Ik besef me ook dat alcohol bespreekbaar maken in de spreekkamer en bij een consult lastig is. Dat vind ik zelf ook. Het is alsof er een taboe op ligt, want dit vraag je niet aan iemand. Maar als iemand het doel heeft om beter voor zichzelf te gaan zorgen en dus ook gezondere keuzes wilt maken, dan is het ook belangrijk te vragen naar de alcoholconsumptie.

Het gezondheidseffect van een glas rode wijn komt van het stofje resveratrol dat in de rode druif zit

In het verleden raadden de artsen zelfs 1 tot 2 glazen rode wijn aan, dat goed zou zijn voor hart en bloedvaten. Het gezonde effect hiervan komt van het stofje resveratrol dat in de rode druif zit. Resveratrol is een polyfenol oftewel antioxidant. Antioxidanten zijn belangrijke stoffen voor het lichaam om vrije radicalen (schadelijke afvalstoffen die ontstaan bij de normale stofwisseling) te kunnen afvangen. Resveratrol kun je ook uit andere producten halen dan uit rode wijn, zoals uit druiven natuurlijk, maar het zit ook in bessen, thee, olijfolie, walnoten, pinda’s en chocolade en in nog meer vruchten en groenten.

Wat voor effect heeft alcohol op je gezondheid?
Alcohol wordt door het lichaam gezien als giftige stof en het lichaam zal er alles aan doen om dit zo snel mogelijk af te breken. Wanneer we alcohol binnenkrijgen wordt dit in het lichaam, door de lever, direct omgezet in acetaldehyde. Acetaldehyde is een giftige kankerverwekkende stof die hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen kan geven. Deze stof wordt weer zo snel mogelijk omgezet naar azijnzuur, een onschadelijke stof die je via de urine weer uit plast. De lever heeft het er aardig druk mee en kan eigenlijk maar een kleine hoeveelheid alcohol per keer afbreken. 1 standaard glas alcoholische drank (= 10 gram alcohol) kost de lever ongeveer 1 tot 1,5 uur om af te breken. De extra alcohol die je binnenkrijgt wordt via je bloed door het lichaam verspreid. De lever kan alcohol niet opslaan. Wanneer de lever druk bezig is alcohol af te breken laat hij al zijn andere taken, zoals vetverbranding, liggen. Wanneer je bijvoorbeeld op een avond 6 glazen alcohol nuttigt, heb je na een nacht slapen nog steeds alcohol in je bloed.

Enkele onderzochte feiten

🍷Overmatige alcoholconsumptie (14 glazen per week voor vrouwen en 21 glazen per week voor mannen) vergroot het risico op diverse ziekten, zoals dementie, diabetes type 2, hart- en vaatziekten longziekten, overgewicht en slaapapneu.

🍷 1 glas alcohol per dag geeft al een verhoogd risico op borstkanker bij vrouwen

🍷 het risico op darmkamer neemt toe bij 3 glazen alcohol per dag

🍷Alcohol en de stof acetaldehyde die we aanmaken in ons lichaam om alcohol af te breken kunnen veranderingen in het DNA veroorzaken waardoor er kanker kan ontstaan

Best schokkend wat zo’n heerlijke versnapering met je lijf kan doen vind ik. Dit heeft mij meer doen inzien dat alcohol voor mij zeker meer een hoge uitzondering is dan een regel. Een drankje waarvan je een keer kan genieten. En natuurlijk ook bij een nieuwjaarsreceptie of borrel. Maar als je meer van dit soort ontmoetingen in een week hebt, is het wellicht wel goed om hier eens bij stil te staan en je lijf de gezondheid te gunnen die je zoveel wordt toegewenst. Proost!  

Bron: o.a. ‘Alcohol, van lust tot last’, uitgave van stichting Biowetenschappen en Maatschappij 2023

#ophetgezondepad #dryjanuary #ikpas #alcoholpauze #genietenmetmate #kiesvoorjegezondheid #gezondheidswensen #trimbos #biomaatschappij

Dit vind je misschien ook leuk