Afgelopen week heb ik een lezing mogen geven voor een groep mensen die een wat oudere leeftijd naderen. Dat was heel leuk om te doen. Ik heb een aantal aspecten belicht m.b.t. voeding die belangrijk zijn om gezond en fit ouder te worden.
Naast dat ik een lans breek voor pure verse voeding met veel groenten, fruit, eiwitten en vezels is het ook heel belangrijk om te letten op voldoende inname van vitamine D.
Vitamine D zorgt dat onze botten sterk en gezond blijven
Vitamine D zorgt ervoor dat onze botten sterk en gezond blijven, met name omdat het de opname van calcium in het lichaam verhoogt. Calcium is belangrijk voor het behoud van sterke botten en tanden. Bij het ouder worden verliezen de botten meer kalk, waardoor de kans op botbreuken groter wordt.
Uitgangspunt is om onze vitaminen en mineralen zoveel mogelijk uit voeding te halen. Vitamine D zit echter maar voor een klein deel in voeding. Je krijgt een beetje binnen via vette vis, zoals zalm, makreel of haring, maar ook uit boter, eieren, vlees en melkproducten halen we wat vitamine D.
De grootste leverancier van vitamine D is de aanmaak via onze huid onder invloed van de zon! ☀ En laten we nu eindelijk geluk hebben met heerlijk zonnige en zomerse dagen! ☀😎😅
De ouder en dunner wordende huid neemt minder vitamine D op
Maar wist je ook dat naarmate we ouder worden de aanmaak van vitamine D via de huid moeilijker wordt? Dit komt omdat onze huid dunner wordt. Het aantal cellen in de diverse huidlagen neemt af, waardoor de huid minder elastisch, droger en dunner wordt. Ook geeft het minder bescherming tegen kou en stoten. Het is daarom belangrijk op wat hogere leeftijd vitamine D bij te slikken in de vorm van een vitaminepil. Dit wordt ook geadviseerd door De Gezondheidsraad.
Extra vitamine D tijdens en na de overgang
Ik slik sinds een aantal jaren dagelijks een vitamine D supplement. Dat doe ik omdat ik sinds 2 jaar in de postmenopauze (de fase na de overgang) zit. Tijdens en na de overgang neemt het vrouwelijk hormoon oestrogeen af. Oestrogeen heeft de functie het afbraakproces van de botten af te remmen. Aangezien dit hormoon nu minder aanwezig is in mijn lichaam, kan het deze functie niet meer voldoende uitoefenen en wordt de botafbraak versneld. Ik zal dus mijn botten op een andere manier moeten helpen om sterk en gezond te blijven. Dit geldt voor alle vrouwen in en na de overgang. Daarom adviseert De Gezondheidsraad vrouwen tussen de 50 en 70 jaar dagelijks 10 mcg extra vitamine D te nemen. Zo voorkom je de versnelling van botafbraak en eventuele botbreuken ten gevolge daarvan.
Hoe vind je een goed en best opneembaar vitamine D supplement?
Ik neem mijn vitamine D supplement altijd in bij het ontbijt, het is nl. een in vet oplosbare vitamine. Je hebt dus een beetje vet nodig om de vitamine goed te kunnen opnemen in je lichaam. Aan de meeste vitamine D supplementen is ook wat vet toegevoegd, in de vorm van olie (olijfolie of zonnebloemolie). Dit zorgt ervoor dat de vitamine beter wordt opgenomen. Vitamine D komt voor in 2 vormen, vitamine D2 en vitamine D3. Beide vormen worden aangemaakt onder invloed van zonlicht (ultraviolette straling). Vitamine D2 zit in paddenstoelen en schimmels (die blootgesteld zijn aan de zon) en vitamine D3 wordt gevormd in de huid van mensen en dieren en komt dus ook van nature voor in dierlijke producten. Vitamine D3 is de best opneembare vorm van vitamine voor de mens. Advies is dus ook wanneer je kiest voor een supplement, de vitamine D3 variant te nemen.
Er zijn heel wat supplementen op de markt. In veel verschillende winkels, drogisterijen maar ook online worden supplementen verkocht. Waar moet je dan op letten als je een goed, volwaardig maar ook betaalbaar supplement wilt.
Ik vind het belangrijk dat de supplementen die ik inneem zo min mogelijk toevoegingen heeft die niet nodig zijn en die het product belasten en ervoor kunnen zorgen dat de opneembaarheid van de vitamine minder groot is. Maar prijs is natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk. In dit artikel zijn een aantal verschillende vitamine D supplementen op een rij gezet en wordt weergegeven waar je op kan letten bij de keuze voor een goed en volwaardig opneembaar supplement.
Wees niet bang dat je met het nemen van een supplement naast je voeding een overschot aan vitamine D binnenkrijgt. Een overschot aan vitamine D komt zelden voor. Het maximum aan vitamine D dat je per dag mag binnenkrijgen is 100 mcg.
Vitamine D versterkt je immuunsysteem
Naast dat vitamine D belangrijk is voor sterke botten heeft het ook een gunstig effect op je immuunsysteem. Afgelopen jaren is er onderzoek naar gedaan en is er een klein beetje bewijs dat het verkoudheden en luchtweginfecties kan voorkomen en ervoor kan zorgen dat je sneller herstelt van een griep of verkoudheid. Dus al met al genoeg positieve eigenschappen om vitamine D te omarmen.
Bovenal is het belangrijk om te genieten van deze heerlijke mooie zomerse dagen, die naast vitamine D ook heel veel ontspanning geven. Geniet van de zomer! ☀😎
#gezondenfitouderworden #vitamineD #suppletie #bestopneembarevitamine #ophetgezondepad