Dagelijks leven & eten

Zoetjes of suiker?

Wie mij al wat langer kent, weet dat ik een groot fan ben van Loesje. Loesje die al sinds 1983 actief is met het uiten van haar positief kritische stem ten opzichte van de wereld en de maatschappij. Ik heb al jaren de Loesje scheurkalender in mijn keuken hangen en ik verbaas me vaak over uitspraken op een specifieke dag die heel toepasselijk blijken te zijn juist op die dag, terwijl de teksten natuurlijk al een jaar vooruit zijn geschreven. In sommige gevallen is het natuurlijk wel al duidelijk, zoals deze uitspraak die dit weekend op de scheurkalender stond van Loesje:

‘Tradities van de toekomst: aspartaamfeest’

Deze uitspraak legt natuurlijk de link naar het suikerfeest dat morgenavond gevierd wordt na het beëindigen van de ramadan, de vastenmaand voor moslims.

Aspartaam in plaats van suiker?

Ik wil vooral ingaan op de traditie van de toekomst, aspartaam in plaats van suiker. Tegenwoordig lijkt het meer regel dan uitzondering te zijn dat gekozen wordt voor zoetjes in plaats van gewone suiker in de koffie of thee. Maar ook het drinken van light of zero sugar dranken zijn immens populair geworden. Dit is mede ontstaan door de behoefte van mensen te willen afvallen. Afgelopen decennia zijn er onnoemelijk veel soorten lightproducten op de markt gebracht, die ook wel onder andere namen schuilgaan: zero sugar, no sugar, suikervrij, 0% suiker, zonder toegevoegde suikers etc. Aan deze producten zijn allemaal zoetsstoffen toegevoegd, waarvan aspartaam er 1 van is die in veel van deze producten voorkomt.

Lightproducten geven je inderdaad minder calorieën in vergelijking met producten waar gewone suikers aan toegevoegd zijn. Maar of het je daadwerkelijk gaat helpen bij het afvallen, daar heb ik sterk mijn twijfels over. Zoetstoffen zijn nl. een flink stuk zoeter dan gewone suiker. Het geeft je geen extra calorieën omdat je geen suiker inneemt, maar je krijgt wel zoetigheid binnen. De sterkere zoetkracht zorgt ervoor dat je meer trek krijgt, je hongergevoel wordt aangezet, waardoor je juist meer gaat snoepen. Je krijgt dan alsnog extra calorieën binnen door het snoepen. Ook mentaal doet het iets met je wanneer je een light of zero sugar drank drinkt. Je denkt, ‘ah joh, mijn cola bevat toch geen calorieën, dus ik kan die reep chocolade wel nemen’ (compensatiegedrag).

Zoetstoffen zijn een flink stuk zoeter dan gewone suiker

Gelukkig vang ik ook genoeg geluiden op van mensen in mijn omgeving dat zij hun koffie en thee tegenwoordig zwart drinken, dus zonder suiker of zoetstoffen. Dat is helemaal top! 😀

Maar niet voor iedereen is het zo makkelijk om te stoppen met suiker, omdat de behoefte aan een zoete smaak nog groot is. Dit heeft ook tijd nodig, je behoefte aan zoet zit namelijk diep verankerd in je hersenen. Het kost moeite en tijd om dit aan te passen.

Maar als je het echt wilt en je je behoefte aan zoet vermindert door bijvoorbeeld eerst te beginnen met 1 suikerklontje minder in je koffie of thee, dan wen je steeds meer aan een minder zoete smaak. Hoe vaker je het herhaalt, hoe meer je lijf eraan went. Wanneer je daarna weer meer suiker toevoegt, zal je merken dat je het ineens ontzettend zoet vindt en niet lekker meer. Dat is een juichmomentje😀, want dat betekent dat het je is gelukt om minder afhankelijk te zijn van een zoete smaak!

Minder afhankelijk worden van een zoete smaak is wat je helpt!

En waarom is het belangrijk dat je minder suiker binnenkrijgt? Je geeft je lijf veel meer rust en je wordt beloond met meer energie. Als je namelijk veel suikers nuttigt in de vorm van snelle snacks zal je bloedsuikerspiegel continu pieken en dalen. Je lichaam is dan continu bezig met het aanmaken van insuline om je bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen. Dit kost je veel energie.

Kun jij ook wel wat meer energie gebruiken en wil je af van je behoefte aan zoet! Blijf dan vooral ver uit de buurt van zoetstoffen en probeer je suikerbehoefte langzaam af te bouwen, totdat je lichaam er niet meer om vraagt!

#ophetgezondepad #loesje #zoetjesofsuiker #zoetstoffen #aspartaam #zoetbehoefte

Dit vind je misschien ook leuk