In de supermarkt

Op het gezonde pad in de supermarkt

Wil je gezonder gaan eten maar vind je het lastig de gezondere keuze in de supermarkt te vinden. Heb je geen idee waar je op moet letten en laat je je leiden door de kreten op de voorkant van de verpakking, zoals 0% vet, geen toegevoegde suikers of kies je voor light producten?

Veel van deze kreten zijn misleidend. Wanneer een product 0% vet bevat is er vaak wel suiker toegevoegd om het product meer smaak te geven. Vetten zijn zeker ook niet ongezond, vetten hebben we nodig en geven ons eerder een vol gevoel. Dit voorkomt juist dat je veel calorierijke snacks tussendoor gaat pakken.

Om de gezonde keuze te maken in de supermarkt is het belangrijk op de achterkant van de verpakking van producten te kijken. Hier vind je een ingrediëntenlijst en een voedingswaardetabel. Dit geeft je veel meer informatie en duidelijkheid wat er echt in het product is gestopt. Ook is dit belangrijk te lezen, wanneer je last hebt van allergieën voor bepaalde voedingsstoffen. De fabrikant is verplicht bepaalde stoffen, waarvan bekend is dat zij snel overgevoeligheidsreacties kunnen geven, te vermelden wanneer dit gebruikt is in het product. Maar ook wanneer dit niet in het product zelf zit, maar het product gemaakt is in een fabriek die werkt met stoffen die allergieën kunnen veroorzaken, moet dit vermeld worden (kruisbesmetting). Je wilt voorkomen dat je een allergische reactie oploopt door het eten van bepaalde voeding.

Ook kun je ontdekken wat echt volkorenbrood is, door in de ingrediëntenlijst op verpakking te kijken met welke voedingsstoffen het volkorenbrood tot stand is gekomen. Is er echt volkoren(tarwe)meel gebruikt of is het brood op basis van (tarwe)bloem? Als je er meer op gaat letten, zal je er versteld van staan dat 9 van de 10 broden die in de winkel liggen niet door de keuring van echt volkorenbrood komen. Tegenwoordig mag de fabrikant het woord volkoren op de verpakking van het product alleen maar voeren als er alleen volkorenmeel in zit en niet als er ook bloem aan toegevoegd is.

Volkorenbrood en volkoren producten zijn een gezondere keuze, daar het meer vezels bevat dan witte meelproducten. In volkoren producten zitten nog de hele gemalen graankorrel. Bij witte meelproducten zijn alle waardevolle voedingsstoffen er volledig uitgezeefd.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het zoeken naar de juiste voedingsmiddelen in de supermarkt? Ik kijk graag met je mee en leer je de geheimen van het voedingsetiket te ontrafelen. Zodra je weet waar op je moet letten, loop je de volgende keer veel sneller door de supermarkt en weet je direct wat voor jou de beste keuze is.

‘Op het gezonde pad in de supermarkt’ is een onderdeel van het programma ‘In 14 weken op het gezonde pad’. Een programma dat je begeleidt naar een gezondere voedings- en leefstijl, waarmee je een duurzame verandering aangaat.