Jouw geluk

Gelukkig zijn met jezelf

Je kunt waarschijnlijk heel veel zaken opnoemen waarvan je weet dat het je gelukkig maakt, maar dat zijn externe factoren.
Hoe zit dat met jouzelf? Kun je geluk in jezelf voelen? Met andere woorden, hoe kijk je naar jezelf? Ben je trots op jezelf? Mag je van jezelf zijn wie je bent? Of heb je regelmatig een kritisch stemmetje in je hoofd die zegt dat je niet goed genoeg bent of niet mooi genoeg? Een stemmetje die je afkeurt bijv. als je je weer eens flink te buiten bent gegaan aan snacks 🍫terwijl je jezelf had voorgenomen dit niet meer te doen. Zeg je dan tegen jezelf: ‘Zie je wel, ik kan dit niet, het heeft geen zin, ik stop ermee, het lukt me toch niet.’?
 
Het is begrijpelijk wanneer je gestart bent met het aanleren van een nieuw eet- en leefpatroon je steeds kijkt naar het resultaat dat je wilt behalen. De valkuil is dan wel dat je jezelf pas goed genoeg vindt als je dat hebt bereikt. Als je gewend bent kritisch op jezelf te zijn en je continu vindt dat je jezelf moet verbeteren, zul je nooit bij het punt komen dat je tevreden en blij bent met jezelf.
 
Wanneer je iets wilt veranderen is een positief zelfbeeld belangrijk. Dat wil zeggen dat je jezelf accepteert zoals je bent nu. Je bent nu al goed genoeg! De weg naar verandering zal lichter voelen als je jezelf aanvaardt zoals je bent op dit moment. Dat betekent dat je ook je terugvallen accepteert en er niet tegen ‘vecht’.
 
Wanneer je ertegen ‘vecht’, versterk je het gevoel dat je hebt gefaald en het niet kan. Wat niet klopt, want nieuwe gewoontes aanleren kost tijd. Dat heeft alles te maken met ingesleten patronen en je oerbrein 🧠.
 
Een nieuwe gewoonte eigen maken duurt minimaal 40 dagen ⏱. Je hersenen moeten de nieuwe gewoonte als veilig gaan beschouwen. Ze zijn gewend aan het oude patroon en willen daarom ook maar wat graag terug naar de veilige weg die ze kennen.
 
Als je gewend bent in de avond te snacken 🍫 dan zit dat ingesleten in je patroon. Hoe vaker je dit patroon doorbreekt en er een andere gewoonte voor in de plaats zet, hoe meer je brein 🧠het gaat herkennen.
 
Dus geef niet op wanneer je je snackgewoonte wilt afleren, maar voor de zoveelste keer weer voor de bijl gaat en toch weer aan het snoepen bent geslagen. Accepteer de terugval en pak de draad weer op bij waar je was gebleven. Geef jezelf de tijd en ruimte om nieuwe gewoontes aan te leren en zeg tegen jezelf dat je goed bezig bent! Wanneer je dit echt wilt, gaat het je lukken! Dat weet ik zeker! 💪
 

Dit vind je misschien ook leuk