Jouw geluk

Goede voornemens

Allereerst wil ik jullie allemaal een heel gelukkig, gezellig en gezond nieuw jaar toewensen. Ik hoop dat dit jaar jou mag brengen wat je wenst ✨⭐

Elk jaar begint voor velen steevast op de eerste dag met het uitspreken van goede voornemens. Hoe is dat voor jou? Heb jij een goed voornemen voor dit jaar uitgesproken?

Waarom doen we dat toch iedere keer weer op de eerste dag van het jaar, terwijl dat juist de moeilijkste dag is om bijvoorbeeld dat heerlijke alcoholische drankje 🍷 te laten staan of af te blijven van die verrukkelijke oliebol 🍪of frituurhapje . Want juist op deze dag, waar we vaak met velen samen zijn om een ieder een gelukkig nieuw jaar te wensen, wordt dit in grote getalen aangeboden. Het is een traditie, die diepgeworteld is in ons allemaal.

Ik hoor je al zeggen: ‘ik start mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar op 2 januari’. En dat is heel begrijpelijk. Echter, in de regel stranden veel goede voornemens al na de eerste of tweede week van het nieuwe jaar. Hoe komt dat toch?

Veel goede voornemens stranden al na de eerste of tweede week van het nieuwe jaar

Velen spreken uit gewoonte hun goede voornemens uit op de eerste dag van het nieuwe jaar. Soms vooral uit een gewoonte die niet verbonden is met een eigen gedreven motivatie of gevoel echt een verandering te willen aangaan. We zeggen dan: ‘ik wil meer gaan bewegen dit jaar’ of ‘ik wil gezonder gaan eten’ of ‘ik laat de drankjes wat meer staan vanaf nu’. 1 januari voelt als een mooie start om met dat goede voornemen te beginnen. Waarom? Omdat de eerste dag van een nieuw jaar voelt als een soort markering, een nieuwe start, een schone lei, een nieuw begin.  

Goede voornemens worden ook wel gedreven door wat er zoal op social media aan ons voorbij komt. Vele challenges starten weer. Zoals bijvoorbeeld ‘Dry January’, ‘Suikerchallenge’ of ‘Fit en slank het nieuwe jaar in’ etc. etc.

Een challenge volgen en met een groep mensen een verandering aanleren kan zeker helpen en steun geven. Maar bovenal is het belangrijk zelf goed te voelen wat jouw motivatie is om iets te willen veranderen aan je leefpatroon. Waarom wil je gezonder gaan eten? Waarom wil je meer gaan bewegen? Is het omdat je wilt afvallen en weer die mooie jurk 👗aan wilt kunnen, of heb je behoefte aan meer energie en wil je je conditie verbeteren omdat je mee wilt kunnen doen aan een wedstrijdloop🏃‍♂️? Of spreek je een goed voornemen uit omdat iedereen dat doet?

Een goed voornemen die niet gestoeld is op een gedreven motivatie is gedoemd te mislukken

Een goed voornemen die niet gestoeld is op een gedreven motivatie is gedoemd te mislukken. Een verandering aanbrengen in je dagelijks patroon kost namelijk veel inspanning en tijd. Veel van wat we doen, doen we vanuit automatisme, wat ons brein 🧠gewend is te doen. Je moet echt bewust veel moeite doen om een verandering in gang te zetten. Als er dan geen diep verlangen vanuit jouwzelf onder zit, hou je je goede voornemen echt niet vol.

Dat is de reden dat een goed voornemen, uitgesproken op de eerste dag van het nieuwe jaar, het vaak niet redt tot het einde van de maand. Start dus vooral met een goed voornemen wanneer jij daar klaar voor bent en wanneer jij voelt dat je dit echt wilt!

Start wanneer jij daar klaar voor bent en je dit echt wilt

Besef je dat ook met een goede motivatie en verlangen tot verandering het veel inspanning en tijd kost en je zeker ook momenten zal hebben van terugval. Dat hoort erbij. Het is niet nodig om weer tot volgend jaar januari te wachten met opnieuw beginnen, omdat het je dit keer niet is gelukt. Iedere dag kun je starten en opnieuw beginnen 💪. Geef jezelf en je lijf de tijd om aan nieuwe gewoontes te wennen. Door een nieuwe gewoonte veel te herhalen, zal je brein het gaan herkennen en uiteindelijk ook meer naar gaan vragen.

Mijn voornemen is om in de avond minder tv 📺 te gaan kijken en meer boeken 📚te gaan lezen 😊. Ik wil namelijk nog veel meer te weten komen over voeding en leefstijl zodat ik jullie daarmee nog beter kan helpen!!!

Dit vind je misschien ook leuk